donderdag 15 oktober 2015

Hoeveel mag een boekentas wegen?

Vorige week vrijdag hebben de leerlingen van 1Aa hun boekentassen gewogen. De opdracht was om eerst alle boekentassen te wegen en daarna alle spullen er uit te halen en te sorteren: wat hoort wel en wat hoort niet thuis in je boekentas. De zwaarste boekentas woog 8 kilogram en die was van Lotte Delva (midden op foto). Zou het kunnen dat er bij haar overbodige dingen inzaten? ;)



De lichtste boekentassen waren die van Britt Foquaert (links op foto) en Lotte Sypré (rechts op foto) met zo'n 4 kilogram. 

Wist je dat het gemiddelde gewicht van de boekentas van de Belgische scholieren 15% van het lichaamsgewicht bedraagt? Dat is dus veel en veel te zwaar: de helft meer dan de wetenschappelijke norm van 10%. Deze norm zegt dus bijvoorbeeld dat een boekentas maximum 3 kg mag wegen voor een persoon van 30 kg. Als je de 10% norm overschrijdt, dan gaat de houding van je rug afwijken van de optimale positie en ga je anders stappen. Je bent daardoor sneller moe en je kan dan last krijgen van rugpijn en dit is een factor die kan meespelen bij rugpijnen op latere leeftijd. 

Het doel, als student of ouder of school, is om er voor te zorgen dat het gewicht van je boekentas onder de 10% norm blijft. Laat dit een goede les zijn voor leerlingen die bang zijn dat ze iets zouden vergeten en daarom alles meezeulen in hun boekentas!

Beste leerlingen, hou hier rekening mee als je ’s avonds je boekentas klaar maakt!

Lotte Delva 


1Aa gewikt en gewogen





Geen opmerkingen:

Een reactie posten