zaterdag 31 maart 2018

Broederlijk Delen - Goede Vrijdag

Tijdens de vasten steunen we met onze school graag een derdewereldland. Naast 'leerlingen informeren op ludieke wijze' willen we ook wat 'geld in het laatje' brengen voor Broederlijk Delen.

De leerlingen werden per klas opgesloten in een zelf uitgewerkte escaperoom.

Deze brief (enkel leesbaar met een rode mica) zette de leerlingen op weg:

Beste leerlingen
Jullie zitten gevangen in ARMOEDE. Jullie maag knort. Vannacht hebben jullie geen oog dicht gedaan. Net zoals 815 miljoen mensen piekerden jullie of jullie vandaag genoeg zouden kunnen eten. Met wat geluk krijgen jullie één maaltijd. Elke dag hetzelfde eten. Echte honger is een sluipende moordenaar!

Wat als jullie die 815 miljoen mensen zouden kunnen helpen bevrijden van honger? Dat kan! Met jullie bijdrage steunen jullie de campagne ‘Help honger de wereld uit’ van Broederlijk Delen en werken jullie mee aan hongerbestrijding op lange termijn. Zo kunnen zij, net als jullie vandaag, ontsnappen uit ARMOEDE.

In dit lokaal zitten 10 opdrachten voor jullie verborgen. Deze opdrachten leiden naar 10 letters waarmee jullie een codewoord moeten vormen. Enkel met dit codewoord kunnen jullie ontsnappen!
Maar de tijd dringt… Jullie krijgen maximum 45 minuten. Hoe sneller jullie ontsnappen, hoe meer voordeel dat jullie zal opleveren…
Veel succes!

De leerlingen mochten speuren naar opdrachten, tips en codes. Doe-opdrachten werden afgewisseld met denkspelletjes. Alles stond in het teken van Oeganda.









De volgorde van bevrijding was bepalend voor het verloop van het sober maal

De leerlingen van 2Aa waren de winnaars en werden bediend en verwend door de leerlingen van 2Ac die eindigden als vierde. Zij kregen pas stoelen om op te zitten nà hun harde werk. De leerlingen van 2Ab waren als tweede ontsnapt en mochten zichzelf bedienen. De leerlingen van 1Ab eindigden als derde en mochten hun soep eten met een klein lepeltje. 1Aa was de laatste groep en moest helaas alles afruimen. Het leven kan toch oneerlijk zijn, niet!?!








Op Goede Vrijdag nemen we traditiegetrouw ook even de tijd voor bezinning. Het codewoord van de escaperoom was het centrale thema: 
K R A A N V O G E L

De kraanvogel is niet enkel het symbool voor Oeganda, ook in Oost-Azië kreeg dit dier een sterke symbolische meerwaarde. Sadako Sasaki kreeg leukemie als gevolg van de bom op Hiroshima. Naar aanleiding van een oude Japanse legende die haar vriendin Chizuko vertelde, nam ze zich voor duizend kraanvogels te plooien, met de wens om opnieuw te kunnen lopen. Sasaki raakte niet verder dan 644 vogels. Ze stierf op twaalfjarige leeftijd. Haar vrienden plooiden na haar dood de andere kraanvogels. Sindsdien zijn "duizend geplooide kraanvogels" een universeel symbool van de vredeswens geworden.



De leerlingen mochten nu hun roep om vrede laten opklinken uit de stille kracht van papier. Ze mochten een blaadje papier verfrommelen, kreuken, er op stampen en er een zootje van maken om daarna het blad terug open te vouwen en het glad te strijken. 
Hoe goed de leerlingen ook hun best deden, het lukte niemand. Ook wij maken vaak proppen van mensen, relaties en gevoelens. Je kan wel zeggen dat het je spijt, maar de littekens zijn er en die blijven.

We probeerden daarna met zijn allen een origami kraanvogel te vouwen. Iedereen maakte een eigen uniek exemplaar, met hier en daar een klein hoekje af of een vreemde knik in de staart, maar het maakt eigenlijk niet uit, allemaal samen vormen we toch een prachtig, kleurrijk geheel. 






We wensen iedereen van harte een Zalig Pasen toe!

Klik hier voor meer foto's.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten