vrijdag 23 december 2016

Bedrijvendag

Elke twee jaar gaan we op verkenning bij verschillende bedrijven en diensten in onze gemeente. De ideale gelegenheid om kennis te maken met heel verschillende sectoren: drukwerken Skwid, kunstenaar Rik Beuselinck, voeders Depré, de politie en de gemeentediensten.

Zoals steeds was het bezoek aan de politie een voltreffer. Thibault, Emma, Lisa en Jules mochten een kogelvrij vest passen. Ze merkten dat zo'n vest best wel zwaar weegt. De agent was Jules te snel af en kon hem in een mum van tijd overmeesteren. Alhoewel Jente heel braaf was, sloeg de agent hem toch in de handboeien. Emma testte de walkie-talkie uit. Gelukkig moest er niemand opgeroepen worden. 


Het was gezellig in de combi... Normaal gezien gaat het er niet zo gemoedelijk aan toe. Er was een bob-sleutelhanger voor iedereen. Zonder blaastest!Dit jaar brachten we voor het eerst een bezoekje aan het atelier van Rik Beuselinck. Al van bij aankomst waren we onder de indruk van de prachtige kunstwerken in metaal. De artiest laat zich altijd inspireren door zijn gevoel bij het creëren van een nieuw werk, zo vertelde hij ons. Deze passie merkten we niet alleen in de kunstwerken, maar ook in de bevlogen manier waarop Rik Beuselinck over zijn werk praatte. 


Het hele procedé, van ijzererts  tot afgewerkt product, werd haarfijn uit de doeken gedaan. We leerden de verschillende metalen en werkinstrumenten kennen en waren onder de indruk van de zware arbeid die met het vervaardigen van de kunstwerken gepaard gaat. Het was een boeiende voormiddag!


 

We trokken ook met de fiets naar Voeders Depré  aan de vaart in Beernem. In de vergaderzaal werden we hartelijk ontvangen en werd er een halfuurtje uitleg gegeven: voor welke dieren maken wij voeding, waar zijn wij gevestigd, waaruit bestaat de voeding, ... Kortom alles over het reilen en zeilen in een veevoederbedrijf.
Daarna kregen we een rondleiding in het bedrijf zelf. We mochten een kijkje nemen hoe de grondstoffen per boot of vrachtwagen toekomen en hoe die gelost worden. 
Ook zagen we hoe de operatoren de silo’s voorbereiden op de komst van de vrachtwagens en boten. Verder maakten we kennis met de typische geur van het bedrijf en het reinigen van de silo’s.
Ten slotte gingen we ook eens een kijkje nemen in het laboratorium. Van elke silo wordt daar een staal genomen en een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd.


Met een deel van 2Aa bezochten we skwid, een authentieke Beernemse drukkerij. 
Het proces van order tot afleveren van een eindproduct werd ons uit de doeken gedaan tijdens een verkennende tocht door toonzaal en werkruimte met machines. Ondertussen groeide deze drukkerij uit tot een modern bedrijf dat ook meedraait in de digitale wereld.
We kregen 3 waardevolle levenslessen mee:
- doe iets wat je graag doet, volg je passie,
- durf je comfortzone verlaten en opnieuw beginnen,
- investeer in een sterk team waarin ieder een stuk verantwoordelijkheid krijgt en waar diversiteit ervaren wordt als een verrijking.


HouthandelVandenbroucke 
Klas 1Ac bracht op woensdag 21 december een bezoekje aan houthandel Vandenbroucke.
De leerlingen kregen eerst een interessante uitleg over de afkomst van het hout, de verschillende houtsoorten en de producten die uit hout vervaardigd zijn. Daarna werden ze met veel enthousiasme rondgeleid in het bedrijf. 
De leerlingen mochten een kijkje nemen in de toonzaal én ze zagen in de werkplaats de werknemers aan het werk met de houtbewerkingsmachines. Het werd een zeer geslaagde, leerrijke voormiddag.

De leerlingen van 1Ab brachten een bezoek aan het gemeentehuis en het OC  De Kleine BeerWe mochten plaatsnemen in de raadzaal. Daar kregen we uitleg over de werking van de gemeente. Via de schepenzaal kwamen we in het kantoor van Jan Claeys. 
Hij vertelde uitvoerig over z'n taak als secretaris. We mochten ook even binnenkijken in de indrukwekkende trouwzaal. Ten slotte maakten we kennis met de administratieve diensten van onze gemeente. 
Tijdens het tweede deel van ons bezoek trokken we naar het OC De Kleine Beer waar we een rondleiding kregen achter de schermen. We leerden er over het gebruik van klank en licht tijdens een voorstelling. 
Volgspots, mengtafels, versterkers en andere technische snufjes werden gedemonstreerd en de leerlingen mochten ook zelf experimenteren. 
Na een originele groepsfoto voor het gemeentehuis, waren we klaar om de vakantie in te zetten. 

Klik hier voor alle foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten