vrijdag 24 september 2021

Exploreren in Bulskampveld

Op donderdag 23 september ruilden de leerlingen van het eerste jaar het klaslokaal in voor een groen decor. Wat is er mooier dan leren in de natuur? De leerkrachten natuurwetenschappen en aardrijkskunde waren alvast in hun nopjes. Enthousiast loodsten ze de leerlingen doorheen de bosrijke omgeving van Beernem: Bulskampveld. Onder het motto: een gezonde geest in een gezond lichaam was het fietsritje een goed begin.

De leerlingen onderzochten de biotische en abiotische factoren van twee verschillende biotopen (bos en grasland). Zo kwamen ze tot de conclusie dat elke biotoop zijn eigen kenmerken bezit. De aan- of afwezigheid van licht, vocht, wind ... heeft duidelijk een invloed op de organismen die er leven. Dit onderzoek past volledig bij de leerstof van het vak natuurwetenschappen.

Er werd ook stilgestaan bij de invloed van de mens op de verschillende biotopen. Zo is het belangrijk dat we duurzaam omgaan met de natuur. Het levert ons enorm veel voordelen op, zoals producten (voedsel), maar ook verschillende diensten (brandstof, tewerkstelling, ...).

Voor het vak aardrijkskunde leerden de leerlingen het reliëf waarnemen door hoogtelijnen uit te zetten in het landschap. Ook oriënteren met een windroos en bodemonderzoek sloten mooi aan bij de leerstof van het vak.


Het was een zonnige, leerrijke en dus geslaagde dag.

Voor meer sfeerbeelden klik hier.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten