dinsdag 5 februari 2019

Linksafe

Op dinsdag 5 februari was het Safer Internet Day. Dit is een jaarlijks terugkerende dag waarop in meer dan 100 landen in de wereld aandacht gevraagd wordt voor veilig internetgebruik door jongeren. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie en moet het veilig en verantwoord internetgebruik bij kinderen en jongeren stimuleren.

Op school werkten wij ook aan de mediawijsheid van onze leerlingen. We wilden de leerlingen via enkele workshops verantwoord leren omgaan met de vele vormen van digitale communicatie en we besteedden ook aandacht aan cyberpesten.
Als opwarmertje was er een QR-code spel. Zo ontdekten de leerlingen wat er op het programma stond: een kahootquiz, een workshop 'Think before you post', een escaperoom, een spreker in verband met gameverslaving. 1Aa kon als eerste de gescande codes tot woorden omvormen en zo wonnen ze de wedstrijd. 
Daarna vertelde Matthias Dewilde, een ex-gameverslaafde, over zijn ervaringen. De leerlingen luisterden geboeid en stelden vast dat "gamen" nare gevolgen kan hebben. Niet overdrijven is de boodschap.
Tussendoor konden de leerlingen coole foto's nemen in een photoboot: een hippe caravan die heel knus was ingericht. Al dan niet met gekke hoeden en gekke bekken poseerden de leerlingen enthousiast voor de camera. Het resultaat was onmiddellijk beschikbaar: een leuke print van hun poses.
Ook de leerkrachten lieten deze kans niet voorbij gaan.

Ook inhoudelijk werd wat dieper ingegaan op het verantwoord omgaan met het internet: cyberpesten, veilige wachtwoorden, nepprofielen,... Geen onderwerp werd uit de weg gegaan. De leerlingen deelden hun ervaringen met elkaar en stelden ook vast dat hun gegevens online niet altijd veilig zijn."THINK BEFORE YOU POST!"

's Middags genoten de leerlingen van een heerlijk bakje friet met frikandel. Het mocht eens iets anders zijn voor één keertje.

Daarna werden alle leerlingen in een klaslokaal opgesloten. Door het ontcijferen van verschillende codes moesten ze proberen ontsnappen uit de Escaperoom. 1Ab kon als eerste alle codes kraken.
Met een Kahootquiz, een onlinequiz waarbij leerlingen meerkeuzevragen beantwoorden met hun gsm, werd alles wat tijdens de linksafedag aan bod kwam nog eens grondig getest. Niels Lammertyn was de absolute winnaar van het eerste jaar. Amy Viaene won met glans de quiz van de leerlingen van het tweede jaar.
De dag werd afgesloten met een leuke groepsfoto van de verschillende klassen.

1Aa

1Ab

1Ac

2Aa

2Ac

Hopelijk denken de leerlingen na deze dag goed na over hun online gedrag.

Voor meer foto's klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten