donderdag 25 januari 2018

Gedichtendag

Acht mysterieuze gestaltes stonden donderdag 25 januari als wassen beelden in de middengang.
Voor zich hielden ze een bordje waarop een woord stond. Samen vormden ze een zin die meer duidelijkheid gaf over hun gemaskerde aanwezigheid zo vroeg in de ochtend.


Het is vandaag gedichtendag. Het thema is theater. Natuurlijk, gedichtendag!! Het was de eerste dag van de poëzieweek. De school werd ook opgefleurd met maskers, een theaterdoek en leuke gedichten. Ja, zelfs op het toilet kon je van een vleugje dichterlijke vrijheid genieten.

Tijdens de les Nederlands puzzelden de leerlingen van het tweede jaar een verknipt gedicht weer in elkaar. Ze ontdekten ook wat klinkerrijm en alliteratie in de poëziewereld betekenen.
Tijdens de speeltijd doken de zwarte, gemaskerde individuen weer overal op. Uit volle borst droegen ze gedichten voor. Een gratis spektakel voor de medeleerlingen.
Ook tijdens de middagpauze stond de gedichtendag centraal. De leerlingen rijmden erop los door rijmwoorden met krijt op de grond te schrijven.

Het thema 'theater' leunt ook sterk aan bij de vakken Grieks en Latijn. Wist je dat het woord theater afgeleid is van het Griekse θεατρον (schouwspel)? Maar ook heel wat andere begrippen uit de toneelwereld hebben hun roots in het Grieks en Latijn. De Grieken en Romeinen waren dan ook meesters in het schrijven van toneelstukken. In de les Latijn maakten de leerlingen een gedicht met als titel 'In een Romeins theater'. Ze knutselden ook een heuse pop-up kaart met een silhouet van een antiek theater. Hierop noteerden ze hun gedicht.De leerlingen van het tweede jaar namen ook deel aan een wedstrijd. Ze kregen een prachtig gedicht van Hans Andreus en moesten dit op een ongewone drager schrijven. Alles was aanvaardbaar, behalve papier. En ... de leerlingen schreven dan ook overal hun gedichten op...
De winnaar of winnares wordt binnenkort bekend gemaakt.

Dit Klik hier voor alle foto's.

De poëzieweek loopt nog tot 30 januari. Ook in andere vakken komen gedichten en theater aan bod. U hoort er nog van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten