maandag 2 oktober 2017

Toneel bij de Romeinen


In de les Latijn van het eerste jaar maakten we kennis met het Romeinse theater. We ontdekten hoe de theatergebouwen eruit zagen. Wist je dat de vrouwen de slechtste plaatsen kregen, helemaal bovenaan in de tribune? We leerden ook het verschil tussen een komedie en een tragedie, tussen pantomime en mime. Iedere acteur moest verschillende rollen spelen. Ook vrouwenrollen werden door mannen gespeeld. Maskers en kleding maakten duidelijk welke rol ze speelden.



We lazen ook al een echt toneelstuk in het Latijn, gebaseerd op de komedie 'Mostellaria' ('Het spookhuis') van de blijspeldichter Plautus. Dit verhaal verwerkten we in een creatieve opdracht. Op het internet gingen we op zoek naar afbeeldingen van echte Romeinse toneelmaskers.


We ontdekten een aantal typische kenmerken: een grote opening voor de mond, felle kleuren, een expressieve gelaatsuitdrukking. In 'Mostellaria' maakten we kennis met drie personages: de oude vader, de zoon die al het geld verkwist en de sluwe slaaf. Voor elk personage bedachten we een passend masker dat we uitwerkten in stevig papier.



 Klik hier voor alle foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten