zaterdag 30 september 2017

In de voetsporen van da Vinci, de grootste STEM-leraar aller tijden...


Da  Vinci was een echte genie. Hij was niet alleen schilder, maar ook voorspeller en uitvinder met een fenomenaal waarnemingsvermogen. Verzin iets, en hij heeft het waarschijnlijk al uitgevonden!

Onze leerlingen STEM bezochten de reizende tentoonstelling die start in Brugge en daarna door Europa trekt. De expo toont meer dan 100 maquettes van da Vinci’s uitvindingen en machines. Je vindt er ook meer dan 100 documenten en schriftjes van da Vinci en enkele tijdsgenoten (o.a. Michelangelo). Samen maakt dit wereldwijd de grootste expo ooit over da Vinci’s uitvindingen!

De hallen van Xpo Center Bruges worden opgedeeld per thema: aeronautica (helikopter), leger (tank), mechanica (kruisboog op wielen), meetinstrumenten (camera obscura), hydraulica (drijfsystemen), architectuur (draaitrap), schetsen, schriftjes en replica’s (Mona Lisa)
 
Tussen de maquettes zullen verschillende uitvindingen op ware grootte en interactief opgesteld staan. De leerlingen konden zelf de mechanismen van deze uitvindingen in werking stellen.In de binnentuin van de historische gebouwen van Site Oud Sint-Jan, werd de brug van da Vinci opgebouwd. Onze STEM-leerlingen probeerden die na te bouwen met 16 kleine stokken.
Leonardo da Vinci bedacht deze brug rond 1480 voor het leger. Het zou de ‘Mona Lisa onder de bruggen’ worden. De brug moest makkelijk te vervoeren zijn. Ze moest ook snel opgebouwd kunnen worden, stabiel én sterk zijn. Het bijzondere aan Leonardo’s brugontwerp is dat er voor de constructie geen bevestigingsmateriaal nodig is zoals touw, spijkers of lijm.

Verder hangen er ook verschillende schermen waarop de uitvindingen volledig worden uitgelegd en ontleed via 3D filmpjes.

Deze expo loopt nog tot 5 november, een aanrader!

Klik hier voor meer foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten