woensdag 20 maart 2019

Pi-dag en kangoeroequiz


Op 14 maart werd overal ter wereld pi-dag gevierd. Ook wij vierden de pi-dag mee!



De datum is het symbool voor het wiskundige cijfer dat de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel voorstelt.

De internationale Pi-dag werd gevierd omdat de Amerikaanse schrijfwijze van de datum 3/14 is. Dat komt overeen met de benadering van de oneindige constante. Daarom organiseerden ook wij in St.-Lutgart een wiskundewedstrijd.

Dankzij de moderne technologie is het mogelijk om steeds meer decimalen te vinden. Computers hebben tot twaalf biljoen cijfers kunnen ontcijferen.

In oktober 2015 brak de Indiër Suresh Kumar Sharma het wereldrecord: het hoogste aantal decimalen onthouden. Hij slaagde erin om foutloos 70 030 getallen na de komma op te noemen. Hiervoor had hij zeventien uur en een kwartier nodig.

Een wiskundig weetje…

Het getal pi 3,141592653589 (tel de letters van de woorden hieronder):

“Wat u door 'n echte ezelsbrug te kennen immer met gemak onthoudt.”

Wedstrijdvraag


Wat?
Naar jaarlijkse gewoonte namen we met alle leerlingen van de school opnieuw deel aan de Kangoeroewedstrijd.
Hieraan nemen meer dan 60 landen en 6 miljoen leerlingen deel. Sinds 2009 organiseert Vlaamse Wiskunde Olympiade in Vlaanderen de Kangoeroewedstrijd waarbij jaarlijks meer dan 75 000 inschrijvingen geteld worden.
De Wallabie-editie is er speciaal voor alle leerlingen uit leerjaar 1 en 2 van het secundair onderwijs.

Waarom?
De laatste jaren heeft Vlaanderen te kampen met een nijpend tekort aan wiskundigen en daarom vindt de Vlaamse Olympiade Vereniging (VOV) het belangrijk om deel uit te maken van deze internationale wiskundewedstrijd. De VOV wil niet alleen de slimste leerlingen belonen, maar iedereen die deelneemt aan deze wedstrijd motiveren en laten presteren voor wiskunde.

Hoe?
De eerste ronde werd op school georganiseerd op vrijdag 22 maart 2019.
Elke leerling loste individueel 24 leuke reken-, denk en puzzelvraagjes op, waarvoor ze 75 minuten de tijd kregen.



Voor meer foto's klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten