vrijdag 19 mei 2017

Met de Romeinen aan tafel


Een Romeinse maaltijd? Denk je dan meteen aan kamelenpoten, hersenen van flamingo’s en papegaaienkoppen, rijkelijk overgoten met een sausje van rotte vis? Of prikkelen de wel heel “bijzondere” Romeinse tafelmanieren je fantasie? Je weet toch dat de rijke Romeinen aan tafel hun vieze handen mochten afvegen aan het lange haar van de keukenslavinnetjes?
Dan moeten we je ontgoochelen… Deze vreemde gerechten en gewoontes waren zeker geen dagelijks gebruik! Meer nog: met een Romeins kookboek in de hand kan je vandaag nog best lekkere gerechtjes bereiden.

De leerlingen STV en Latijn namen de proef op de som. Als aperitiefhapje maakten ze moretum klaar, een mengeling van ricotta, honing en verse tuinkruiden. Heerlijk op een sneetje stokbrood en afgewerkt met een druifje! Dan volgden de hoofdgerechtjes: gehaktballetjes met rozijntjes, kippenspiesjes en scampi’s met een verrukkelijke dipsaus. Het verloren brood, rijkelijk overgoten met honing werd het dessert.
Uiteraard gingen de gasten als echte Romeinen in een toga aanliggen aan tafel. Voor één keer was met de handen eten niet onbeleefd! Er werd geklonken met echt druivensap . Prosit!

Klik hier voor meer sfeerbeelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten