donderdag 26 september 2019

Velzeke

Het provinciaal archeocentrum Velzeke toont in de permanente tentoonstelling het dagelijks leven van onze voorouders aan de hand van talrijke bodemvondsten uit de streek. Enkele enthousiaste gidsen vertelden ons ook hoe en waarom Velzeke in de Gallo-Romeinse periode tot bloei kwam op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen was. We mochten voorwerpen aanraken en dingen uitproberen. 


Een groep volgde de workshop militaria.
De Kelten waren berucht om hun vechtlust. De gidsen leggen enkele dappere leerlingen uit de groep de zware wapenlast van deze krijgers op de schouders. Maar hoe efficiënt de Keltische wapenrusting ook was, de veroverende Romeinse legioenen waren niet te stuiten.
Met maliënkolders, platenpantsers, helmen, schilden en zwaarden verkleedden enkele leerlingen zich als legionairs. Daarbij werd er dieper ingegaan op de opleiding en de discipline eigen aan de Romeinse oorlogsmachine.
Een andere groep nam deel aan het kledijproject.
Dat de Romeinen niet allemaal in een toga rondliepen werd meteen duidelijk gemaakt. De gidsen haalden de tunica, birrus Gallicus, braccae of stola uit de kast en kleedden iedereen aan. Gehuld in deze kledingstukken kwamen we alles te weten over de romanisatie van onze gewesten.
Door het verleden letterlijk aan te raken, leerden we onze voorouders wat beter kennen.
Klik hier en bekijk de foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten