woensdag 3 april 2019

Holy Guacamole

Heb je het al gehoord?
Van de onrust in de supermarkt? En bij de groenteboer om de hoek? Het fruit is boos. De mango’s, papaja’s, bananen, ananassen, maar vooral de avocado’s hebben er genoeg van. Terwijl ze groeien aan bomen en struiken in Guatemala zien ze de boeren honger lijden.


In Guatemala is de meerderheid van de bevolking afhankelijk van de landbouw. Toch hebben de meeste boeren zelf geen grond om groenten en fruit op te telen. Een handvol rijken bezit meer dan de helft van alle landbouwgrond. Onrechtvaardig?
Dat vinden ook de vruchten uit Guatemala. Ze protesteren totdat de boeren ze op hun eigen grond en voor hun eigen bord kunnen kweken.

Op woensdag 3 april organiseerde het team Pastoraal een triatlon. De bedoeling was om alle leerlingen een sportieve voormiddag te bezorgen en om tijdens de activiteiten stil te staan bij de problematiek van de boeren in Guatemala.

Vier groepen namen het tegen elkaar op.
In het zwembad brachten de zwemmers een dweil van de éne kant van het zwembad naar de andere kant. Het water uit de natte dweil kwam in een emmer terecht door die dweil heel hard uit te wringen. De druppels die bij de laatste harde wrong uit de dweil geperst werden, kwamen in een tweede emmer terecht.
Op deze manier werd aangetoond dat de rijken met het grootste deel (de grootste emmer water) gaan lopen en dat de armen het met de laatste restjes of druppeltjes moeten doen.

Op de speelplaats vonden de leerlingen een hele hoop stoelen die als een hout op een brandstapel gegooid waren . De leerlingen kregen allerlei weetvraagjes en doe-opdrachten. Als ze een opdracht goed uitvoerden, kregen ze een stoel. Maar, als ze een fout maakten, ging de stoel terug naar de grote hoop.


In het Bargepark, ten slotte, werd een fietsrace georganiseerd. De leerlingen moesten al fietsend afval in een wasmand, hoepel of handbalkorf gooien. Ook duurzaam en minder duurzaam voedsel moest bij de juiste categorie geplaatst worden.


De voormiddag werd afgesloten met een sobere maaltijd: tomatensoep met brood. 
De winnaar werd bekend gemaakt: klas 2Ac scoorde de meeste punten.
Klas 1Aa sleepte de trofee voor fairplay in de wacht. Proficiat!



Een pluim voor jullie inzet en enthousiasme!

Voor meer sfeerbeelden klik hier.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten