zaterdag 4 juni 2016

Prosit!

“Toon me wat er op je bord ligt en ik zeg je wie je bent.” 

Vanuit deze invalshoek ontstond de culinaire geschiedenis. Wat we eten, weerspiegelt namelijk heel wat maatschappelijke of economische trends.
   

De leerlingen Latijn en STV van het tweede jaar zetten op vrijdag 3 juni, na een jaar van hard werken, de kers op de taart. Ze bereidden een heus Romeins vijfgangenmenu. Vooraf maakten ze kennis met een stukje culinaire geschiedenis. 


Ze ontdekten het belang van archeologische bronnen. Ons land heeft zelfs een heuse foodarcheoloog die met de kennis die hij jarenlang verzamelde, aan de slag gaat in de keuken. Hij baseert zijn recepten op de resten die in afvalkuilen, graven of putten van duizenden jaren oud tevoorschijn komen.


We kunnen ook terecht bij een aantal Latijnse auteurs. Dankzij de kookboeken van Apicius zijn er bijvoorbeeld heel wat authentiek Romeinse recepten bewaard gebleven.

Daarna doken we de keuken in. De leerlingen werden verdeeld in vijf groepjes die elk één gerechtje klaarmaakten:


moretum: 
een mengeling van ricotta, honing en verse tuinkruiden, geserveerd op een sneetje stokbrood en afgewerkt met een druifje gehaktballetjes met rozijntjes


kippenspiesjes gekruid met zwarte peper scampi’s met een verrukkelijke dipsausdulcia: verloren brood, rijkelijk overgoten met honing


Voor de maaltijd werd de STV-klas omgetoverd in een echt triclinium met aanligbedden. Ook de Romeinse tafelmanieren pasten we, althans gedeeltelijk, toe. Zo gingen we, gekleed in een toga, aan tafel aanliggen. Als echte Romeinen aten we de gerechten met de handen. Nadien veegden we onze handen wel af aan een servetje in plaats van aan de lange haren van de keukenslavinnetjes…


Het werd een boeiende wisselwerking tussen de leerlingen STV en Latijn! De STV'ers ontdekten een nieuw stukje Romeinse geschiedenis terwijl de latinisten konden proeven van de intensieve keukenpraktijk.


Klik hier voor alle foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten