Een Romeinse maaltijd?
Denk je dan meteen aan kamelenpoten, hersenen van flamingo’s en
papegaaienkoppen, rijkelijk overgoten met een sausje van rotte vis? Of
prikkelen de wel heel “bijzondere” Romeinse tafelmanieren je fantasie? Je weet
toch dat de rijke Romeinen aan tafel hun vieze handen mochten afvegen aan het
lange haar van de keukenslavinnetjes?
Dan moeten we je
ontgoochelen… Deze vreemde gerechten en gewoontes waren zeker geen dagelijks
gebruik! Meer nog: met een Romeins kookboek in de hand kan je vandaag nog best
lekkere gerechtjes bereiden.
De leerlingen STV en
Latijn namen de proef op de som. Als aperitiefhapje maakten ze moretum klaar, een
mengeling van ricotta, honing en verse tuinkruiden. Heerlijk op een sneetje
stokbrood en afgewerkt met een druifje! Dan volgden de hoofdgerechtjes:
gehaktballetjes met rozijntjes, kippenspiesjes en scampi’s met een
verrukkelijke dipsaus. Het verloren brood, rijkelijk overgoten met honing werd
het dessert.
Uiteraard gingen de
gasten als echte Romeinen in een toga aanliggen aan tafel. Voor één keer was met de handen eten niet onbeleefd! Er werd geklonken met echt druivensap . Prosit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten