woensdag 16 maart 2022

De rijke jongeman – bible journaling

 In de les godsdienst van 1Aa dachten we na over wie en wat ons allemaal inspireert. De leerlingen stelden elkaar hun inspiratiebronnen voor. Uiteraard stellen we ons in de les godsdienst ook de vraag of Jezus nog een bron van inspiratie kan zijn voor de hedendaagse mens.

De schilder Rembrandt liet zich in de 17de eeuw inspireren door het verhaal van Jezus en de rijke jongeling. Hij maakte de honderdguldenprent, omdat hij het schilderij op een bepaald punt zelf terug wou kopen voor honderd gulden.

De leerlingen kregen elk een rol toebedeeld in het tableau vivant van dit schilderij.




Jezus (Stan) opent zijn armen naar de kinderen, die zie je links. Rechts zien we de Farizeeërs onder elkaar een plannetje bedisselen om Jezus uit de weg te ruimen. 


Let op de oude man (Jules) die het vanop een afstandje wat bekijkt. De zieke op de grond raakt de voet van Jezus (Raphaël) aan. Een moeder draagt haar kind tot bij Jezus. De rijke jongeman (David) kreeg daarnet de oproep van Jezus om alles achter te laten en hem te volgen. Hij is hierover diep in gedachten verzonken.

Daarna mochten de leerlingen zich verdiepen en inleven in het verhaal. Bible journaling is een actuele manier om met Bijbelteksten bezig te zijn, door op de bladzijde met een inspirerende tekst een tekening te maken, de bladzijde in te kleuren, kalligrafische letters te gebruiken, stickers te kleven, te schilderen…

De leerlingen raakten in een soort flow, de sfeer in de klas was heel rustig en ontspannen.

Hier zie je hoe dit verhaal de leerlingen kon inspireren.





Meer foto's via deze link: https://photos.app.goo.gl/1dCUpo1LRWtnrHdb6

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten