maandag 25 november 2019

Taboe!

Met de leerlingen van 2A gingen we op 22 november naar Brugge. In de gezondheidsbib van de CM luisteren we eerst naar het verhaal van iemand met een fysieke beperking. Het project TABOE wil mensen motiveren om het leven van een persoon met een handicap zo positief, maar niettemin ook zo realistisch mogelijk te zien.
We maakten kennis met Anja. Op ontwapenende wijze vertelde Anja over haar leven met haar ziekte. Anja heeft Athetose. Athetose is een stoornis met  ongecontroleerde overbeweeglijkheid van het lichaam. Het woordje stil staat niet in Anja’s woordenboek, tenzij onder verdoving of in coma. Verstandelijk is er echter geen beperking, benadrukte Anja.
Anja moedigde iedereen aan om vragen te stellen, zelfs de leerkrachten. Ze vertelde over hoe alles begon met een zuurstoftekort bij de geboorte, hoe ze als kleuter niet stil kon zitten, over haar andere onderwijsloopbaan, over haar passie voor informatica.
Alle tweedejaars luisterden geboeid naar Anja, die alle schroom kordaat onder de mat veegde. Ze vond onze leerlingen bijzonder eerlijk en openhartig.  
Na de getuigenis volgde een rolstoelparcours als inleefervaring. De leerlingen ondervonden welke hindernissen een rolstoelgebruiker moet trotseren in de binnenstad.
Ook maakten we even kort kennis met het didactisch materiaal in de gezondheidsbib.
Het reizen met de trein was een goede voorbereiding naar volgend jaar toe.
Het was een onvergetelijke en leerrijke ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten