vrijdag 3 mei 2019

STEM tornooi




In het verlengde van de Vlaamse STEM Olympiade waar we in februari aan deelnamen, is er het STEM Tornooi. STEM-onderwijs staat o.a. voor onderzoekend leren, samenwerken, probleemoplossend handelen, innovatie, ontwikkelen van technologie, maatschappelijke relevantie, communiceren, competenties van de 21e eeuw, ontwerpen en realiseren.


Vrijdag vond in Technopolis Mechelen de finale van het STEM-Tornooi plaats. Van de bij aanvang 403 teams streden 45 teams van leerlingen uit de 1e graad secundair onderwijs in Technopolis voor de titel van het beste STEM-project. Op zich al een mooie prestatie!

De deelnemers konden kiezen tussen 2 uitdagingen: met een robot zelfstandig een doolhof uitrijden (De Dolle Doolhof) of mini brug maken met 3D-printing en een sterktetest ondergaan (De Brute Brug).
Verslag van Mr. Frederick:
De opstelling van het doolhof waar onze Lego Mindstorm trein moest door rijden was een heuse uitdaging. Direct zagen we dat dit niet evident zou worden. We gingen aan de slag en kregen een uur om ons programma bij te sturen. Na een uurtje was het eindelijk zover! Spannend!

We gingen van start. Helaas na enkele pogingen liep de robot vast. We raakten tot aan punt 4, het einde was aan punt 22. Onmiddellijk wisten we dat we voor de 2de sessie nog wat dingen zouden moeten aanpassen. Ook de andere teams kampten met hetzelfde probleem: de te gladde en bovendien oneffen vloer. Daar waren we niet op voorzien, de teams die al voor een 2de of 3de deelname aanwezig waren, hadden dus een groot voordeel. 

Na een kort middagpauze kwam de 2de beurt, weliswaar op een ander parcours. We hadden een andere tactiek bedacht, en het ging al beter! We bereikten net punt 9 niet. 
Tussendoor kwamen er twee jurypanels langs om vragen te stellen, waar we ook punten voor kregen. Deze waren telkens enthousiast. 
Na de projectvoorstelling, een unieke STEM-show en volgde als klap op de vuurpijl de prijsuitreiking. We behaalden de bronzen plak! Helaas grepen we net naast de hoofdprijs, een luchtdoop van Defensie. Toch keerden we fier terug naar huis!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten