donderdag 29 maart 2018

Velzeke

Op woensdag 28 maart traden de leerlingen van het tweede jaar in de voetsporen van de Gallo-Romeinen in onze streken. De bus bracht ons in alle vroegte naar het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. We hielden halt in Velzeke, een deelgemeente van Zottegem. 

Wat nu een klein dorpje is, vooral geliefd bij wielertoeristen die op de beschermde kasseiwegen het Fladriengevoel willen ervaren, was ooit een bloeiende Romeinse agglomeratie. De vicus Velzeke bevond zich op  de kruising tussen twee belangrijke heirwegen en vormde het kloppende hart van het lokale handelsverkeer.  Hier werden ook de landbouwproducten, verbouwd op de meer dan tweehonderd villa-bedrijven in de omgeving, verhandeld. De vele Gallo-Romeinse bodemvondsten uit de streek werden verzameld in een aantrekkelijk archeologisch museum.


In twee workshops werden de leerlingen ondergedompeld in de leefwereld van de Gallo-Romeinen.
Dat de Romeinen niet allemaal in een toga rondliepen, werd ons duidelijk in het kledijproject. De gids haalde de tunica, birrus Gallicus, braccae of stola uit de kast en kleedde iedereen aan. Gehuld in deze kledingstukken kwamen we alles te weten over de romanisatie van onze gewesten. Ook de verschillen tussen de outfits van de Galliërs en van de Romeinen werd ons duidelijk. Wanneer iedereen op zijn Gallisch of Romeins was uitgedost, was het tijd voor een originele groepsfoto.



"Van alle Galliërs zijn de Belgen de dappersten", schreef Julius Caesar in zijn De bello Gallico. Maar hoe efficiënt de Gallische wapenrusting ook was, de veroverende Romeinse legioenen waren niet te stuiten. Enkele dappere leerlingen kregen de zware wapenlast van deze krijgers op de schouders. Met helm, schild en zwaard werden ze uitgerust als een echte legionair. Wist je dat een maliënkolder uit zo'n 20 000 metalen ringetjes bestaat? Wat een gewicht, ondervonden we!


  


In het museum maakten we in een interactieve rondleiding kennis met het dagelijkse leven in de Gallo-Romeinse periode. Via replica's van archeologische voorwerpen kwam het verleden tot leven. Wastafeltjes, munten, weegschalen, karren, een getande schuifsleutel, dakpannen ... passeerden de revue. We mochten de voorwerpen niet alleen aanraken, maar ook uitproberen.

In een heropgebouwde Romeinse waterput ontdekten we de skeletten van twee vermoorde mannen.  


Het gezamenlijke toiletbezoek in de latrinae sprak tot onze verbeelding en lachspieren!



Klik hier voor alle foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten